Sinds de wereldwijde uitbraak van COVID-19 hebben we als collectief onze waardering voor verpleegkundigen en zorgverleners opnieuw kenbaar gemaakt. Toch ondergaan de Europese zorgstelsels al jaren een transformatie. Discussies hierover mogen niet ontbreken in het publieke debat. Het is bijvoorbeeld duidelijk dat Europa al heel lang meer verpleegkundigen en zorgverleners nodig heeft en dat veel landen daadwerkelijk de stap hebben gezet om immigranten in het werkveld aan te trekken. 

Door mijn achtergrond en familiegeschiedenis waardeer ik de verpleegkundigen nog meer. Mijn familie waren vluchtelingen uit Irak en mijn moeder was zelf verpleegster. Ik weet dat veel verpleegkundigen die naar Europa migreren om hier van dienst te zijn – bijvoorbeeld uit de Filipijnen – op duurzame basis moeten kunnen vertrouwen op solide digitale bankdiensten. Voorbeelden van landen met een grote vraag naar verpleegkundigen en zorgverleners zijn Duitsland, Ierland en Finland. 

Het gemakkelijker maken
Verpleegkundigen en zorgverleners voorzien van volledige bankdiensten is het minste wat we kunnen doen om hen te ondersteunen en onze waardering als samenleving aan te tonen. Expats moeten hun eigen taal kunnen spreken en de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het moet voor hen gemakkelijker worden gemaakt om een bankrekening te openen in een nieuw land, zonder een stapel papierwerk waar ze zich doorheen moeten worstelen. Er mogen geen hoge kosten in rekening worden gebracht voor dagelijkse activiteiten, zoals geld naar familieleden in het land van herkomst overmaken. 

Het moet gemakkelijk zijn om de financiële levens in een nieuw land en in het land van herkomst te managen. De financiële diensten die de verpleegkundigen en zorgverleners gebruiken, zouden hen in staat moeten stellen om de dagelijkse dingen te doen die ze moeten doen om hun leven opnieuw op te bouwen.

Vandaag de dag kan ik met trots zeggen dat verpleegkundigen toegang hebben tot een bankaire app, terwijl ze letterlijk nog op de luchthaven staan na landing in het nieuwe land. Ze kunnen eenvoudig een account openen, door een paar stappen in de app te volgen. Daarmee worden ze enorm ontlast.

Pioniers in een informele sociale beweging naar genderemancipatie
Sterker nog, expats dragen niet alleen bij aan het genereren van nieuw vermogen. Ze zijn pioniers in een informele sociale beweging naar genderemancipatie. Verpleegkundigen willen vaak de levenskwaliteit, de professionele ontwikkeling en de werk- en leefomstandigheden verbeteren. Door onboarding van verpleegkundigen en zorgverleners uit het buitenland kunnen zorginstellingen ook een multicultureel personeelsbestand opbouwen en inclusiviteit bevorderen.

Emancipatie en inclusiviteit in combinatie met stressvrij bankieren voor migranten, vooral in tijden van de pandemie, doet de vonken bij mij overslaan. Vooruit met deze missie en gaan!