Vier redenen om RegTech in te zetten in uw organisatie

Door: Claudius van der Meulen, Senior Vice President Europe bij Entersekt.

Machine Learning, Cloud Computing, Data Mining, Blockchain en veel andere technologieën worden steeds vaker ingezet op de werkvloer. Deze technologieën helpen bedrijven niet alleen met het versnellen en verbeteren van bedrijfsprocessen, ook zorgen ze ervoor dat bedrijven sneller en efficiënter compliant worden met nieuwe wetten en regels, zoals PSD2 (Payment Service Directive) en AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Deze technologieën staan bekend onder de verzamelnaam RegTech. Dit is een afkorting van Regulatory Technology, of regelgevingstechnologie, en duidt op de ondersteunende functie die technologische ontwikkelingen hebben bij het compliant worden met complexere regelgeving. Met onderstaande checklist, opgesteld door Claudius van der Meulen, SVP Europe van Entersekt, is uw bedrijf sneller compliant dan u denkt.

Voorkom identiteitsfraude

Onder RegTech vallen oplossingen die vervalste identiteiten sneller herkennen en daarmee cybercrime inperken. Verificatie-oplossingen gebaseerd op AI en Machine Learning kunnen ongekende hoeveelheden data razendsnel analyseren en daarmee real-time overeenkomsten en verschillen tussen gegevens met behulp van officiële registers detecteren.

Met AVG wordt van financiële dienstverleners verwacht dat ze identiteitsfraude niet alleen genezen, maar ook voorkomen. Om die reden zijn er steeds meer oplossingen ontwikkeld om identiteitsfraude te voorkomen, in plaats van herkennen. Voorbeelden hiervan zijn biometrische toepassingen als vingerscan en irisscan. Het is belangrijk dat niet alleen financiële organisaties, maar ook de gebruikers controle hebben over hun identiteit. Biometrische tools bieden deze controle en veiligheid. Zo kunnen organisaties identiteitsauthenticatie met behulp van biometrische tools toevoegen aan hun apps of apparaten. Dit perkt de kans op identiteitsfraude sterk in.

Rapporteer volgens regelgeving

Het is belangrijk om zo snel mogelijk aan nieuwe regelgeving rond rapportages, zoals IFRS17, te voldoen. Rapporteren volgens de regelgeving betekent dat organisaties verplicht zijn om informatie te rapporteren die de regelgevers nodig hebben om de werking en de algemene gezondheidstoestand van de organisatie te evalueren. Aan de hand van de rapportage wordt eveneens bepaald of de organisatie voldoet aan de toepasselijke regelgeving.

RegTech maakt geautomatiseerde rapportage mogelijk met technieken als Big Data analysis. Big Data analysis is gebaseerd op Machine Learning en zorgt er met algoritmen voor dat apparaten het rapporteren aanleren en uitvoeren. De invoer van een dergelijke techniek scheelt de organisatie niet alleen tijd en geld, maar verzekert ook een hogere precisie. Doordat algoritmen consequent en geautomatiseerd uitgevoerd worden, is de kans op fraude vele malen kleiner.

 Bedrijfsrisico’s onder controle

Risicomanagement is het identificeren, beoordelen en prioriteren van risico’s, en vervolgens de effecten van onverhoopte gebeurtenissen te minimaliseren, te monitoren en te beheersen.

Met RegTech-toepassingen kunt u risicomanagement ondersteunen. Zo kunnen risico’s als gevolg van (veranderende) regelgeving met Data Mining worden opgespoord, kan de huidige blootstelling aan risico’s real-time in kaart worden gebracht en kan op toekomstige bedreigingen worden geanticipeerd. Op basis van de analyses, kunnen managementorganen gegronde beslissingen nemen om efficiënter om te kunnen gaan met eventuele ongewenste gevolgen van risico’s of nog beter, blootstelling aan risico’s te voorkomen.

Toezicht op transacties

Het toezicht op transacties is een cruciaal onderdeel van het regulerend beheer, voornamelijk voor anti-witwaspraktijken. Op globale schaal verwijzen veel van de financiële regels al expliciet naar toezicht op transacties, waaronder het New York Department of Financial Services, BaFin in Duitsland en het Australische Department of Foreign Affairs and Trade.

RegTech-oplossingen kunnen naast het monitoren van risico’s en compliancy ook transacties real-time controleren. Blockchaintechnologie is hier bij uitstek een voorbeeld van. Door de inzet van blockchaintoepassingen zijn transacties transparanter en daarom veiliger uitvoerbaar en beter traceerbaar. Ook is het van belang om transacties in hun totaliteit te beveiligen. Entersekt biedt hiervoor een oplossing, waardoor transacties veilig uitgevoerd worden en gebruiksvriendelijk blijven, in overeenstemming met de nieuwe regelgeving.

Enorm aanbod

In het afgelopen jaar is het aanbod van dienstverleners die zich richten op het compliant worden met behulp van technologische toepassingen enorm toegenomen. Ook worden er steeds meer oplossingen aangeboden, door de alsmaar groeiende technologische mogelijkheden. Met een overweldigend aanbod van potentiële RegTech-partners is het voor financiële dienstverleners raadzaam om een gevestigde organisatie te kiezen met een bewezen staat van dienst.

 

Wilt u meer lezen over de invloed van RegTech op het Europese bankwezen? Lees dan dit artikel op International Banker.