Rabo&Crowd: het alternatieve financieringsplatform voor het mkb

Rabobank heeft op 3 december, samen met Nxchange, Rabo&Crowd geïntroduceerd. Rabo&Crowd geeft ondernemers toegang tot een nieuwe manier van financieren: een bancaire financiering van Rabobank gecombineerd met geld van (particuliere) investeerders. Via het handelsplatform van Nxchange kunnen mkb-ondernemingen kapitaal aantrekken door verhandelbare obligaties uit te geven. Investeerders kunnen deze obligaties aankopen en verhandelen via de beurs van Nxchange. Rabo&Crowd start als pilot. Samen met de eerste klanten en investeerders wordt het initiatief doorontwikkeld.

Marcel Gerritsen, directeur Strategie & Innovatie van Rabobank Bedrijven: “We zien een toenemende vraag naar alternatieve financieringen in het midden- en kleinbedrijf. Rabo&Crowd geeft ondernemers toegang tot geld van investeerders, de zogenaamde ‘crowd’, via een gereguleerde beurs. Daarnaast zal Rabobank zelf altijd een deel van de benodigde financiering verstrekken in de vorm van een bancaire lening of krediet. Rabo&Crowd is het resultaat van ervaringen die zijn opgedaan met Rabo&Co. Daarbij konden vermogende particulieren met een substantiële inleg investeren en zo samen met Rabobankondernemingen financieren. Rabo&Crowd past perfect bij onze coöperatieve roots: het samenbrengen van investeerders en ondernemers die geld nodig hebben.”

Investeerders kunnen al vanaf € 100 investeren in ondernemingen door obligaties op de beurs van Nxchange te kopen. Bij voldoende vraag in de markt kunnen de obligaties tussentijds verhandeld worden via Nxchange. Dat is aantrekkelijk voor zowel mkb-ondernemers als investeerders. Ondernemers kunnen obligatieleningen met een korte of een langere looptijd uitgeven en investeerders kunnen tussentijds obligaties verkopen.

Rabo&Crowd coach
Na het indienen van een financieringsaanvraag via Rabo&Crowd krijgt een ondernemer een Rabo&Crowd-coach toegewezen. De aanvraag voor een financiering dient minimaal € 200.000 te zijn. De coach begeleidt het aanvraagproces. Als de aanvraag is goedgekeurd, helpt de coach ook bij het opzetten van een online campagne om investeerders aan te trekken via de beurs van NX. Met deze marketing exposure kan de ondernemer ambassadeurs en mogelijke nieuwe klanten aan zich verbinden.

Partnership Nxchange
Marleen Evertsz, CEO en oprichter van Nxchange: “Nxchange is de eerste volledig gereguleerde Stock Exchange-as-a-Service. Bedrijven en financiële dienstverleners kunnen hier effecten zoals obligaties uitgeven en verhandelen. Het is een moderne vorm van kapitaalmarkttransacties: efficiënt, realtime, 24/7, transparant en ondersteund door compliance procedures. Door middel van partnerships zoals nu met Rabobank willen we onze kapitaalmarktoplossing zo breed mogelijk toegankelijk maken.”

Crowdfunding en Rabobank
Rabobank was de eerste bank in Nederland die actief samenwerkt met crowdfunding partijen. Sinds twee jaar heeft Rabobank een samenwerking met Collin Crowdfund, OnePlanetCrowd, Knab Crowdfunding en ZIB Crowdfunding. De samenwerking met deze partijen blijft bestaan. Het verschil tussen Rabo&Crowd en deze initiatieven is dat een onderneming via deze vier partijen een niet verhandelbare onderhandse lening kan ophalen bij de crowd en via Rabo&Crowd een verhandelbare obligatielening.

Eerste klant op het platform

Billink is het eerste bedrijf dat via Rabo&Crowd en NXchange geld wil gaan ophalen. Billink richt zich op een flexibele betaaloplossing voor online retailbedrijven, zodat particulieren en bedrijven ook achteraf kunnen betalen. Laurens Withagen, commercieel directeur van Billink: “Wij hebben verschillende vormen van financiering bekeken en afgewogen. Het innovatieve karakter van Rabo&Crowd spreekt ons enorm aan. Met de obligatie-uitgifte kunnen we onze aangesloten webshops nog beter bedienen en daarmee de groei vasthouden die wij voor ogen hebben. Onze uitgifte bedraagt € 700.000 en beleggers kunnen via Rabo&Crowd instappen vanaf € 500.”