Finos heeft de lancering aan van haar nieuwe softwareplatform aankgekondigd. Het Finos Integrity Check Platform helpt vergunninghoudende financiële dienstverleners om informatie over integriteitsrisico’s veilig en betrouwbaar met elkaar te delen op een geheel nieuwe manier – en overtreft daarmee de eisen van de onlangs vernieuwde Nederlandse wetgeving: Wtt 2018 en Wft.

Met behulp van Finos-technologie kunnen trustbedrijven het risico op het aannemen van ‘slechte actoren’ aanzienlijk verminderen. Dit zijn bedrijven die gebruik maken van de zwakke plekken tussen compliance-databases en die een risico vormen voor de integriteit van het Nederlandse financiële systeem. Met Finos zullen trustbedrijven worden aangespoord om te melden dat een potentiële klant die zij eerder hebben gezocht, nu is aangemerkt als een bedrijf met een integriteitsrisico. Het platform is gebouwd met behulp van blockchain-technologie en is via een veilige en gebruiksvriendelijke webinterface beschikbaar voor trustbedrijven met een licentie.

“Integriteitsrisico’s vormen een belangrijke uitdaging voor het vertrouwen in bedrijven. Het huidige proces is traag, tijdrovend en kan leiden tot fouten. Onze oplossing laat niet alleen zien hoe trustbedrijven kunnen samenwerken om integriteitsrisico’s te bestrijden, maar het laat ook zien dat de sector een technologische sprong kan maken om de vereisten van de nieuwe trustregelgeving te overtreffen”, aldus George Pedra, CEO van Finos.

In de afgelopen jaren heeft het integriteitsrisico een enorme vlucht genomen als een zorg die wordt gedeeld door internationale financiële toezichthouders en trustbedrijven, die vaak als eerstelijns verdediging optreden. Volgens het Global Financial Integrity Report heeft de wereldwijde illegale financiële uitstroom onlangs een piek van 2 biljoen US dollar bereikt. Door te voorkomen dat ‘bad actors’ met integriteitsrisico’s het Nederlandse financiële systeem binnenkomen, wordt het risico dat illegale fondsen het Nederlandse financiële systeem binnendringen tot een minimum beperkt.

“In de wereld van de corporate services is het snel en veilig kunnen delen van geverifieerde informatie – zoals integriteitsrisico’s – een game changer. Trustbedrijven die met behulp van deze oplossing informatie over integriteitsrisico’s delen, laten zien dat zij vooroplopen bij het beschermen van de integriteit van het Nederlandse financiële systeem”, aldus Dan Kragt, voormalig COO- en bestuurslid van de TMF-groep.