Door: Wim Zwanenburg 

Veel nieuwe technologie helpt ons door de corona-crisis. In deze gezondheidscrisis hangen we niet alleen aan de beademingsapparatuur en andere medische apparaten, maar de crisis is ook een katalysator voor het optimaliseren van veel informatiesystemen en voor digitaal samenwerken in vrijwel alle sectoren. We moeten 1,5 meter afstand houden, maar digitaal zijn we meer verbonden dan ooit.

Nu fysiek contact moeilijker is, helpt de technologie ons uit de brand. Effectief langdurig thuiswerken is ondenkbaar zonder de IT-systemen. E-mailen is al ouderwets; we kunnen nu vergaderen met videobellen en door onze schermen te delen met collega’s en cliënten op afstand, in de cloud. Data analytics, kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning worden steeds belangrijker om publieke gezondheidsrisico’s te monitoren. Op dit moment maken veel ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven al gebruik van analytics-software om hun eigen processen aan te sturen.

Diverse regeringen, waaronder het Nederlandse kabinet, bekijken of ze de verspreiding van het virus niet kunnen indammen met behulp van corona-apps die onze contacten en mogelijke besmettingen in kaart brengen. Je kunt vermoeden dat privacy-bezwaren als sneeuw voor de zon verdwijnen als deze juist met deze locatie- en contact-apps de regels, die onze bewegingsvrijheid aan banden legt, versoepeld kunnen worden. AppleFacebook en Google zijn er als de kippen bij om zich van hun goede kant te laten zien. Tech-concurrenten werken ineens samen om hun applicaties en platformen, iOS en Android, wederzijds open te stellen en om mobiliteitsgegevens van 3 miljard gebruikers te verstrekken aan de overheid en aan elkaar. Niet geheel toevallig hebben de techgiganten, inclusief Amazon.com, in een reusachtig goodwill-initiatief al voor $ 1,25 miljard donaties en hulpmiddelen toegezegd aan overheden om de strijd tegen het coronavirus te ondersteunen.

“Het belang van investeringen in digitalisering zal de komende jaren een belangrijke drijfveer zijn voor de aandelenmarkten.”

Taxaties van bedrijfsresultaten
De wereldeconomie raakt door de lockdowns ontwricht en veel bedrijven lijden een enorm omzetverlies. Veel bedrijfsresultaten zullen dramatisch verslechteren, maar de technologiebedrijven, met name de techreuzen, blijven overeind. We zien dat ook terug in de aanpassing van de winsttaxaties door beleggingsanalisten; die van techbedrijven worden per saldo nauwelijks naar beneden bijgesteld. ASML gaf wel een omzetwaarschuwing af, maar dat concern weet de tegenvaller over het eerste kwartaal aan logistieke problemen in het eerste kwartaal en niet aan de vraaguitval. Bedrijven zoals Samsung, Micron Technologies en Huawei rapporteerden al beter dan verwachte bedrijfsresultaten. Het is ook meer van belang wat deze concerns zullen zeggen over de vooruitzichten.

Microsoft en Zoom
Microsoft heeft ook ontdekt dat met het verplichte thuiswerken de grens tussen werk, kantoor en gezin vervaagt. Het stopt daarom volgende maand met zijn Office 365-producten. De nieuwe diensten krijgen de naam ‘Microsoft 365’ mee en ze moeten een abonnement op de Microsoft-applicaties breder gangbaar maken. Met enkele nieuwe functies wil het bedrijf zich meer richten op gezinnen, en zijn klantenbestanden wat uitbreiden buiten de traditionele kantoorsoftwarebundels voor bedrijven. Microsoft noemt het abonnement op de nieuwe applicaties zelf een ‘abonnement voor het leven’. Toe maar…… Microsoft biedt ook software om met collega’s te vergaderen via de video met de Teams-applicatie, maar Microsoft voelt daarbij wel de hete adem in de nek van Zoom, een andere maker van videoconferencing-software.

Zoom Video Communications is sinds zijn beursnotering aan de Nasdaq in waarde verdubbeld. Bij de introductie in april 2019 was het aandeel $62 waard en vorige maand tipte de koers van het aandeel bijna $ 160 aan. Het bedrijf staat momenteel bloot aan kritiek op het privacybeleid en dat zette de koers wat onder druk. Maar met een koers van $ 117 is de totale beurswaarde nog altijd een kleine $ 33 miljard.

Geen immuniteit, maar wel liquiditeit en cashflow
De grote IT-bedrijven zijn zeker niet immuun voor het coronavirus. Apple besloot bijvoorbeeld om de eigen winkels wereldwijd te sluiten. De wereldwijde uitbraak van Covid-19 heeft de toeleveringsketen van smartphones aanzienlijk verstoord, met gevolgen voor zendingen die zich waarschijnlijk tot 3Q zullen uitstrekken. De resulterende vraagschok kan langer aanhouden nu de pandemie wereldwijd is doorgedrongen. Maar via het digitale kanaal zijn er waarschijnlijk toch nog heel wat iPhones en iPads verkocht en ook de AppStore ging niet dicht. Waarschijnlijk haalt Apple nu een hogere omzet uit Services met downloads van apps, films op Apple TV en Apple Music. Hoewel Apple sinds 2012 meer dan $ 400 miljard aan aandeelhouders heeft teruggegeven via inkoop van eigen aandelen en dividenduitkeringen, overtreft het kassaldo van $ 207 miljard nog steeds zeer ruim dan dat van de andere technologie- en internetgiganten.

Maar ook bij Microsoft ($ 134 miljard), Alphabet, het moederbedrijf van Google, ($ 120 miljard) en Amazon.com ($ 55 miljard) is er geen gebrek aan liquiditeit. De grote techbedrijven hebben sterke kasposities, die deze bedrijven in staat zouden moeten stellen vertragingen in de totale IT-uitgaven en ordercyclus op te vangen. Bovendien, de meeste grote infrastructuursoftwareleveranciers, zoals Microsoft en Oracle hebben een zodanig hechte relatie met hun klanten dat ze een groot deel van hun cashflow realiseren uit dienstverlening en onderhoud van reeds geleverde applicaties, zodat in die hoek nauwelijks sprake zal van omzetverlies.

De IT-beleggingsanalisten van Citigroup komen onder leiding van Jim Suva o.b.v. recente enquêtes naar de verwachte IT-bestedingen bij ondernemingen en gegevens van IDC Gartner tot de volgende ramingen voor de omzetten in de verschillende segmenten van de IT-markt. Daarin valt op dat vooral de software en dan met name de infrastructuursoftware in 2020 nog een forse toename laat zien.

Innovatie
De coronacrisis zal een impuls geven aan de innovatie, waarbij bestaande producten worden snel om tot nieuwe digitale en virtuele producten. Betere informatiesystemen voor instellingen en bedrijven zullen beter en sneller signalen en oplossingen geven en nieuwe vormen van dienstverlening opleveren. Met de nieuwe 5G-technologie krijgt de hele sector een impuls. De komende jaren gaan we nog veel meemaken op het gebied van robotics, Artficial Intelligence, e-Health, e-Learnings en electronisch betalingsverkeer zoals het contactloos betalen via smartphones. Met het verplichte thuisblijven neemt ook de vraag naar digitaal entertainment, variërend van Netflix tot videogaming, enorm toe. De explosie in het data- en videoverkeer leidt tot een piekbelasting bij datacenters. Aanbieders zoals Equinix profiteren daar enorm van en dat is ook terug te zien in de performance van het aandeel.

Diversificatie van businessdrivers
We moeten ook niet de gehele ICT-sector op één hoop vegen. Voor beleggers is het altijd goed om op de spreiding te letten in de portefeuille en te kijken naar de verschillende verdienmodellen, ook binnen dezelfde sector. De traditionele sector- en industry group-indeling van partijen zoals MSCI schiet daarbij nogal eens tekort. Moderne fondsmanagers kijken minder naar de traditionele sectorclassificatie dan naar de drivers van de door hen geselecteerde aandelen. Een partij die ook binnen de ICT-sector de verschillende drivers en blootstelling aan verschillende marktsegmenten zorgvuldig in kaart brengt is de fondsmanager van het Natixis Loomis Sayles U.S. Growth Equity Fund, zoals onder meer blijkt uit onderstaande grafiek. Een onderneming die geld verdient met software als abonnement heeft een ander karakter dan een hardware-leverancier. En een zoekmachinesite die voornamelijk aan advertenties verdient heeft weer een heel ander cyclisch profiel dan een webwinkel.

Techreuzen uit China
Om de impact van het coronavirus op de technologiesector te beoordelen moeten we niet alleen kijken naar de Amerikaanse techreuzen uit Sillicon Valley, maar moeten we ook beslist letten op de nieuwe giganten uit China. En dan gaat het niet alleen om Chinese tech-leveranciers, maar ook om de megagrote Chinese binnenlandse markt. Want China heeft bovendien het voordeel dat het nu eerder voorzichtig aan het bijkomen is uit de coronaverdoving. Een goed beeld van de mogelijkheden voor beleggers om te participeren in deze markt is de China Internet ETF van Kraneshares, waarvan ook een UCITS-editie voor Nederlandse beleggers beschikbaar is. In onderstaand overzicht zien we bijvoorbeeld de omzetgroei van de Chinese spelers zoals Alibaba en Tencent vergeleken met hun Amerikaanse branchegenoten.

Tijdens de uitbraak van het coronavirus in China en de opsluiting in de provincie Hubei in januari en februari stroomde een golf van nieuwe gebruikers naar Chinese internetplatforms, voor e-commerce, sociale media, streaming en onderwijs, zoals we in onderstaande grafieken uit een presentatie van KraneShares kunnen zien.

Een bijkomend voordeel van het Chinese internetbeleggingsfonds is dat de holdings van deze ETF nog een lagere waardering hebben, terwijl de groei nog indrukwekkender is dan die van de Amerikaanse collega’s.

Consistente trend
Zonder het maximaal inzetten van technologie zal de economische schade van de wereldwijde lockdown ongenadig veel groter zijn. Het digitale thuiswerk-fenomeen tijdens de coronacrisis bevestigt, ondanks alle beperkingen en gezinsproblemen, nog maar eens dat de informatie- en communicatietechnologie essentieel is om de productiviteit in stand te houden. Wij menen dat software die werken op afstand en aanverwante beveiliging mogelijk maakt, een trend is die verder gaat dan het Covid-19-tijdperk en deel gaat uitmaken van initiatieven voor digitale transformatie. Het belang van investeringen in digitalisering zal de komende jaren een belangrijke drijfveer zijn voor de aandelenmarkten. Wij willen met onze aandelenbeleggingen dan ook op die consistente trend inspelen.