ING Ventures investeert in Nederlandse Fintech die inspeelt op Open Banking

AMSTERDAM – ING Ventures heeft 7,5 miljoen euro geinvesteerd in Cobase. De Nederlandse fintech lanceert vandaag een multibank-platform dat het voor bedrijven in de grootzakelijke markt mogelijk maakt om vanaf één centraal platform toegang te krijgen tot bankrekeningen en andere financiële producten en diensten bij veel verschillende banken en financiële instellingen.

 

Accelerator

In 2016 heeft Cobase het accelerator programma van ING Wholesale Bank doorlopen, waarin het concept is getest middels prototyping, klantengesprekken en marktonderzoek. Vervolgens heeft Cobase op basis van co-creatie en de lean startup-filosofie een proef gedraaid met een groep pilotklanten, wat betekent dat gedurende de ontwikkeling van het platform de wensen en feedback van de klant continue werden gemeten en meegewogen. Klanten in deze fase kwamen uit de grootzakelijke markt en uit diverse industrieën en landen. Vanaf heden gaat het bedrijf actief sales en marketing voeren.

Gecommitteerd

ING Ventures heeft 7,5 miljoen euro geïnvesteerd in Cobase en heeft zich gecommitteerd om de komende jaren verder te investeren in de fintech uit Amsterdam, die volledig onafhankelijk en onder eigen naam en management opereert. Het bedrijf past in de reeks investeringen die ING in het kader van zijn innovatiestrategie doet in diverse partijen.

Innovatiestrategie ING

Benoît Legrand, Chief Innovation Officer bij ING: “Een aanzienlijk deel van de innovatiestrategie van ING bestaat uit samenwerkingen aangaan met fintechs of investeringen doen in fintechs. Bij investeringen zoals deze kijken we naar ondernemingen die een onderscheidende customer experience bieden aan hun klanten. Cobase past daar perfect in, met hun multibank-platform dat het beheren van meerdere bankrekeningen veel eenvoudiger en efficiënter maakt.”

Oplossing en missie

Cobase biedt een totaaloplossing voor zakelijke klanten met meerdere banken. Zij krijgen via het multibanking-platform toegang tot alle bankrekeningen bij de verschillende financiele instellingen waar zij een relatie mee hebben. Jorge Schafraad, CEO en oprichter van Cobase, zegt: “Het is ons doel om het werken met meerdere banken eenvoudiger en efficiënter te maken. Onze doelgroep heeft vaak heel veel bankrekeningen bij veel verschillende banken. Met Cobase kan de klant via één portaal al die bankrekeningen beheren en het betekent ook dat het ERP-systeem van de klant niet met elke bank afzonderlijk geïntegreerd hoeft te worden, maar alleen nog maar met Cobase.”

Bankconnectiviteit en functionaliteit

Het platform concurreert niet met banken, maar vult die aan op een gebied waar ze moeilijk zelf kunnen opereren. Cobase legt zelf technische verbindingen met banken of gebruikt bestaande netwerken zoals SWIFT, en klanten kunnen daarop meeliften. Naast wereldwijde bankconnectiviteit zijn belangrijke features van het platform een centrale Payment Hub en diverse modules voor Cash Management en Treasury Management.

Robo Assistant

Ook wordt druk gewerkt aan de ontwikkeling van een “Robo Assistent”, een module die door eindgebruikers ingesteld kan worden om bijvoorbeeld balansen en transacties te monitoren en indien nodig automatisch actie te ondernemen, bijvoorbeeld het aanzuiveren of juist afromen van rekeningen. De combinatie van bankconnectiviteit en beheer is een efficiente totaaloplossing voor grote bedrijven die vaak met veel verschillende banken en bankrekeningen werken.

PSD2 en Open Banking

Schafraad: “Met Cobase spelen wij in op de naderende PSD2 wetgeving en Open Banking, waardoor het makkelijker wordt voor Third Party Providers om met hun platformen toegang te krijgen tot bankrekeningen van hun klanten als die daarom vragen bij hun bank. Cobase kan alles op één plek samen laten komen, wat voor de klant het inzicht op de financiele posities, controle over de betaalstromen en operationele efficiency enorm kan verhogen”.

Uitbreiden

Met de investering gaat Cobase de komende periode het netwerk van banken wereldwijd verder uitbreiden en de functionaliteit van het platform verder doorontwikkelen. Het platform wordt in eerste instantie alleen aan grootzakelijke bedrijven in de Europese markt aangeboden, later ook daarbuiten.

“Internationaal aanbieden aan klanten”

Schafraad: “We sluiten overal ter wereld banken aan. We volgen onze klanten, kijken welke banken zij gebruiken. De klanten komen nu uit Nederland en West-Europa, maar we willen het platform actief internationaal gaan aanbieden aan klanten.”

Verdienmodel

Het verdienmodel van Cobase is gebaseerd op een Software-as-a-Service-model: een maandelijkse vergoeding die de zakelijke klant betaalt voor het gebruik van het platform. De prijs is afhankelijk van het aantal banken en bankrekeningen dat de klant heeft aangesloten. Het platform is een cloud-oplossing met een lage total cost of ownership (TCO) en weinig tot geen belasting voor de IT-afdeling van de klant. Er zijn geen investeringen of langlopende contracten nodig voor licenties of hardware.