Uit onderzoek van transactieplatform Capital.com blijkt dat beperking van het hefboomeffect bij CFD-posities heeft een gunstig effect op de handel met CFD’s heeft.

Recent legde de European Securities and Markets Authority (ESMA) strengere regels op aan CFD-aanbieders. De hefboom die zij mogen hanteren is voortaan (aanzienlijk) gelimiteerd per type belegging. Verder wordt voorkomen dat klanten meer verlies lijden dan de hoogte van hun inleg. De nieuwe maatregelen zijn met name bedoeld ter bescherming van retailbeleggers.

Snel omarmen

Capital.com besloot de nieuwe regels afgelopen juni al te omarmen, terwijl deze formeel pas op 1 augustus van kracht werden. Waarom wilde het bedrijf zo graag de lead pakken? Volgens CEO Ivan Gowan brengen de maatregelen van ESMA uiteindelijk meer evenwicht in de relatie klant-aanbieder. Bovendien helpen dergelijke regels om iets te doen aan het negatieve imago van de CFD-markt.

Na een kleine twee maanden onder het nieuwe regime komt het beleggingsplatform ‒ inmiddels actief in 53 landen, waaronder Nederland ‒ met een eerste impact-analyse. Wat blijkt? Het aantal klanten dat te maken krijgt met een margin call daalt met (ongeveer) een kwart; de omvang van het gemiddelde verlies zelfs met zo’n 80 procent. Gowan noemt de uitkomsten “immensely encouraging”. Volgens hem ontstaat er zichtbaar meer balans en rust op de CFD-markt, waarbij enerzijds ervaren beleggers zich meer betrokken gaan voelen bij hun vertrouwde platform en anderzijds beginners minder risico lopen.

SmartFeed

Verplichte regelgeving is één ding- volgens Ivan Gowan rust ook de plicht om (retail)klanten optimaal te informeren over de risico’s op CFD-aanbieders. Capital.com doet dat door middel van de nieuwe app Investmate. Naast actuele handelsupdates en beleggingstips bevat deze interactieve gids cursussen (bijvoorbeeld rond de werking van CFD’s en risicobeheersing), artikelen, video’s en games. Hierbij is het idee dat de klantbeleving nóg positiever wordt beoordeeld wanneer gebruikers worden gevoed met de juiste achtergrondkennis. Het onderliggende doel is het opbouwen van een duurzame klantrelatie.

Net als de standaard CFD Trading App van Capital.com maakt Investmate gebruik van SmartFeed. Dit gepatenteerde systeem op basis van artificial intelligence volgt secuur alle acties van de klant binnen de app. Zodoende wordt de klant steeds op het eigen niveau bediend met gepersonaliseerde informatie. SmartFeed maakt bijvoorbeeld een persoonlijk risicoprofiel, waarin onder meer vastzittend gedrag (zoals overmoed of het onderschatten van valkuilen) wordt herkend. Ivan Gowan geeft techniek graag de overhand boven business-doelen. Volgens hem is de doorvertaling van techniek naar de user experience leidend. Gebruiksgemak, en de mate waarin klanten daardoor bij een product betrokken raken, is steeds meer een middel waarmee aanbieders zich onderscheiden en klanten blijvend aan zich  binden.

TIP: Bitcoin en blockchain

Onderdeel van Capital.com’s uitgebreide educatieprogramma is een wekelijks marktcommentaar, verzorgd door chief economist David Jones. Maar, wat ziet Gowan zelf als een actuele beleggingskans? “De ontwikkeling van cryptovaluta is een belangrijke trend op macroniveau. Ook hier vindt (via KYC en AML) steeds meer regulering plaats, waardoor onbetrouwbare aanbieders wegvallen.” Gaandeweg ziet Gowan een beter georganiseerd en duurzamer crypto-ecosysteem ontstaan, wat leidt tot meer betrokkenheid en integriteit en een nóg interessanter investeringsveld. En: Hoewel iedereen zich blindstaart op de Bitcoin biedt dat veld ook volop ruimte aan alternatieven.

Volgens Gowan staat het potentieel van deze markt in schril contrast met aanhoudende negatieve berichtgeving in de media. Koppen als ‘Crypto is dead’ zijn weliswaar prikkelend, maar op de lange termijn is die somberheid kortzichtig en onterecht. Gowan verwijst naar het feit dat de hashrate ‒ waarmee wordt berekend hoe krachtig de computer van een Bitcoin miner is ‒ enorm stijgt. Ook andere bedenkingen, bijvoorbeeld dat cryptovaluta te abstract of onveilig zouden zijn, vindt hij achterhaald. Omdat er achter cryptovaluta fysiek rekenvermogen en bijvoorbeeld ook een energierekening schuilgaat, is er sowieso sprake van een concrete waarde. Bovendien kun je de blockchain niet langer afdoen als onbetrouwbaar en schimmig. De basis is juist erg transparant omdat steeds meer transacties traceerbaar en controleerbaar gemaakt worden.

Als bruikbare les voor de (retail)belegger eindigt Gowan: “De beste investering is een investering in jezelf… Wij willen dat gebruikers van ons platform optimaal geïnformeerd zijn. Dat is eerst en vooral goed voor de klant zelf, maar uiteindelijk ook voor de sector.”