Amsterdam, woensdag 4 augustus 2021 – Briqwise is het eerste peer-to-peer platform voor mkb-vastgoedfinanciering waar ondernemers vanaf vandaag een kredietaanvraag kunnen indienen zonder documentatie te hoeven overleggen. Het fintech bedrijf start hiervoor een samenwerking met open banking provider Yolt Technology Services (YTS, onderdeel van ING Groep), dat tezamen met Graydon een Cashflow Analyzer heeft ontwikkeld.

Met behulp van de Europese PSD2 regelgeving kan de Cashflow Analyzer binnen enkele seconden de geldstromen in kaart brengen, welke een eerste indicatie bieden van de financiële gezondheid van een onderneming in het afgelopen anderhalf jaar. Aanvragers kunnen YTS daarvoor toegang tot de bankrekening verschaffen. De zorgvuldigere risicoafweging geldt als extra zekerheid voor investeerders op het Briqwise platform en versterkt daarmee ook de kredietpositie van ondernemers.
“Kredietaanvragen worden bij Briqwise al grondig beoordeeld op basis van een bancaire methode; net zo zorgvuldig, alleen met meer gemak en veel sneller.” aldus Pieter Porte, medeoprichter van Briqwise. “Bij de cashflow analyse steken aanvragers nog veel tijd en moeite in het verzamelen en overleggen van financiële gegevens. Als Fintech-bedrijf bekijken we continu hoe we de ondernemers en investeerders die we samenbrengen op ons platform nóg verder kunnen ontzorgen. De samenwerking met YTS is daarin een logische vervolgstap.”

Een ondernemer geeft eerst het gewenste leenbedrag door, tezamen met het vastgoed dat aangekocht moet worden of als onderpand dient voor de lening. Gedurende de daaropvolgende cashflow analyse, wordt de uitkomst van de analyse eerst gedeeld met de aanvrager en pas na zijn goedkeuring verzonden naar Briqwise. PSD2 vereenvoudigt daarmee niet alleen het beoordelen van aanvragen en het vormen van dossiers, maar ook het onderhoud voor bijvoorbeeld eventuele jaarlijkse revisies. Briqwise verzorgt de rest van de kredietbeoordeling via diverse koppelingen, waarna de fiatteur uiteindelijk goedkeuring verleent.

“Data wordt automatisch ingelezen en verwerkt op de achtergrond en dat levert een flinke
tijdsbesparing op voor zowel Briqwise als voor de aanvrager van een lening”, aldus Bas van Marissing, Product Manager bij YTS. “Maar eigenlijk nog belangrijker is dat de data veel betrouwbaarder is omdat deze wordt opgehaald direct bij de bron: de bank waar de ondernemer bankiert.“

De komende maanden ontwikkelt Briqwise de koppelingen voor alle diensten verder door, zo ook die met YTS, waardoor het volledige servicepakket middels API koppeling aan het eind van het derde kwartaal beschikbaar komt.