Money20/20 Europe

Van 3 t/m 5 juni vond in de RAI in Amsterdam het grootse fintechcircus ter wereld plaats: Money20/20, ‘where tech, money and magic meet’ (www.money2020.com). Banking & Finance was als partner aanwezig en heeft de belangrijkste insights voor u op rij gezet.

Disruptie of samenwerking?

Waar vorig jaar de term disruptie nog de boventoon voerde, draaide het deze editie meer om samenwerking. Bigtechs als Amazon, Google, Apple en Facebook hebben allemaal vergunningen om in Europa betalingen te verrichten. Toch blijven de grote betaaldiensten tot nu toe uit. De bigtechs zijn door strenge regulering en extra risico’s voorzichtig, waardoor de traditionele banken zich minder bedreigd voelen. Voor de betalingen en kredietverlening van Amazon wordt volgens Giulio Montemagno, directeur Amazon Pay Europe, volledig gebruik gemaakt van de diensten van banken.

Toch zijn de traditionele banken er niet gerust op. Bigtechs vormen door hun internationale reikwijdte, financiële slagkracht, ICT-kennis en omvang een serieuze potentiële bedreiging. Dankzij PSD2 kunnen betaaldienstverleners met een vergunning inzage krijgen in de betaalgegevens van bankklanten. Door deze gegevens te combineren met de persoonsgegevens die bigtechs al hebben kunnen er waardevolle inzichten in bijvoorbeeld aankoopgedrag en kredietwaardigheid worden verkregen. Volgens DNB kan de komst van bigtechs naar de Europese betaalmarkt een impuls geven aan innovatie en efficiëntie, en kan het verschillende vormen aannemen, van samenwerkingen tot directe concurrentie.

Impact van nieuwe technologieën

Blockchaintechnologie binnen ecosystemen en interconnected netwerken worden de kern van de nieuwe wereldwijde financiële infrastructuur, en techplatforms over de gehele financiële infrastructuur zullen onderling steeds meer verbonden zijn.

De transformatie van de financial services sector wordt versneld door technologische ontwikkelingen in AI, blockchain, quantum computing, tokenization en cybersecurity Hiermee gaat de snelheid van risk modelling, het automatiseren van fraudeopsporing, het compliant zijn aan wetgeving en het beveiligen van vertrouwelijke financiële informatie aanzienlijk omhoog.

Nieuwe hybride platforms maken deze technologieën door hun schaalbaarheid, agility en veiligheid steeds toegankelijker. Door deze technologieën te combineren met de toegenomen beschikbaarheid van open source technologieën kunnen solution service providers en financiële instellingen innovatieve oplossingen steeds sneller ontwikkelen en implementeren.

Een van de bedrijven die blockchain omarmd heeft, is Ripple. Banking & Finance sprak op Money20/20 exclusief met Marjan Delatinne, Head of Global Banking van Ripple. Ripple legt de focus op ‘cross-boarder betalingsverkeer’. Marjan Delatinne: “Omdat wij blockchain gebruiken, wordt gedacht dat het daarbij gaat om crypto-valuta, maar wij ondersteunen juist het ‘reguliere’ betalingsverkeer: van fiat-account naar fiat-account”

In de Europese context is de technologie van Ripple vernieuwend, maar biedt in eerste instantie een beperkt efficiency voordeel. In Afrikaanse en Aziatische landen is dat voordeel significant groter, omdat infrastructuur daar geheel ontbreekt, of omdat de bestaande technologie niet toereikend is of niet aansluit bij de wereldwijd geldende standaarden. Delatinne: “Om deze rol te kunnen blijven invullen, is het essentieel dat vooral ook centrale banken en regulators de technologie snappen en zien wat het kan brengen.”

Superapps

De grenzen van sectoren vervagen dankzij de ongekende rekenkracht van nieuwe technologieën. De verwachting is dat we naar platformgedreven financiële instellingen (FI’s) gaan. In een ideale wereld bieden deze FI’s superapps die moeiteloos alle aspecten van het leven van een consument integreren. Daarbij geldt de vraag: wat zijn de kansen die API-integratie biedt? Zal regelgeving zorgen voor disruptie van een superapp of de groei ervan juist versterken?

De superapp is er overigens al: AliPay is de all-in-one super lifestyle app met 1 miljard actieve gebruikers. De moeder van AliPay, ANT Financial, opgericht in 2014, bood tot 2018 mobile payments aan, maar biedt sinds juni 2018 ook wealthmanagementdiensten aan. Kijk naar AliPay en WeChat (TenCent) en het wordt duidelijk hoe nieuwe trends eruitzien.

 ‘Wealth transfer’ van grote impact op de sector

Een factor die de sector flink zal veranderen is de ‘wealth transfer’ naar de volgende generatie. Klanten, van onder meer generaties Y & Z, zullen zich anders gedragen, en daar moeten FI’s zich op voorbereiden. Het is belangrijk dat FI’s leren om op andere manieren te communiceren, zodat de connectie met millenials niet verloren gaat. Gepersonaliseerde digitale communicatie en real time tools worden steeds belangrijker bij customer engagement, waarbij traditionele engagementkanalen worden vervangen door voice-enabled assistenten en chatbots. Nieuwe concurrenten, in de vorm van startups, tech- en commercebedrijven, zijn erop gebrand met de gevestigde namen te concurreren, bieden doorgaans maximale klantfocus en zijn vaak goedkoper dan de gevestigde orde.

De uitdaging van open banking

Een van de meest besproken onderwerpen op Money20/20 Europe was open banking. De regelgeving die in het verschiet ligt zorgt voor onduidelijkheid over de interoperabiliteit tussen Europa en de rest van de wereld. Dankzij PSD2 hebben er al grote veranderingen in het financiële landschap plaatsgevonden, maar fintechs blijven op zoek naar samenwerking met toezichthouders om ervoor te zorgen dat de regelgeving niet ten koste gaat van de opschaling en innovatie.

Er moet nog veel gedaan worden om open banking breder aan te kunnen bieden. Er is een groeiende frustratie dat open banking nog niet aan de verwachtingen voldoet, en sommige sprekers noemden open banking zelfs een fiasco.

Samenwerking

Toch waren er meerdere aankondigingen, zoals PayPal’s investering in Tink en de onthulling van het open banking platform van Mastercard, die aantonen dat veel spelers open banking als een kans zien.

Visa kondigde aan samen te gaan werken met Currency Cloud. Met Currency Cloud biedt Visa hun klanten cloud-based betalingen, multi-valuta portefeuilles en real time notificaties van buitenlandse betalingen. Deze samenwerking is in lijn met de bredere missie van Visa: zorgen dat mensen op een veilige en soepele manier betalingen kunnen doen, zowel thuis als op reis.

Visa begon zeven jaar geleden al met actief investeren in fintechs. Bill Gajda, Global Head of Strategic Partnerships van Visa, vertelde in een exclusief interview met Banking & Finance dat de traditionele financiële dienstverleners midden in een ‘decade van compliance’ staan, wat innovatie en vernieuwing voorlopig nog tegen zal blijven houden. Neobanks leggen het accent op de klantervaring, maar ook zij zullen zich moeten conformeren aan de geldende regelgeving. Hier hoopt Visa een rol te kunnen spelen. Bill Gajda: “Met onze ervaring en infrastructuur zijn wij dé partij om ervoor te zorgen dat ook de nieuwe toetreders kunnen voldoen aan de compliance en governance die toezichthouders vereisen. Neobanks kunnen het aan ons delegeren en wij garanderen dat zij kunnen leveren.”